Jij durft een stap verder!

Met je tong kun je eigenlijk vijf smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami. De rest van wat we proeven wordt bepaald door onze neus. Je neus is veel gevoeliger en kan meer dan 10.000 geurstoffen van elkaar onderscheiden.

 

Doordat appelsap een beetje zuur en limonade zoet is, kan de proefpersoon wel het verschil tussen limonade en appelsap proeven. Met je tong kun je eigenlijk maar 4 smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout en bitter. De rest van wat je proeft doe je met je neus. Als je iemand dus twee verschillende smaken limonade laat proeven met zijn neus dicht, zal de proefpersoon niet kunnen zeggen wat wat is. Allebei de smaken limonade zijn zoet. Normaal helpt je neus mee met het proeven, maar die houd je nu dicht. Je proeft nu alleen het zoete van de limonade. Appelsap is best zuur, dus dat herken je wel met je neus dicht. Je proeft dus eigenlijk met je neus. Denk ook maar aan de keren dat je verkouden bent, je proeft het eten dan een stuk minder goed.